Hraniční donošenost a následky pro miminko

Datum publikace: 21.08.2012

Kategorie: Péče o miminko

Hraniční donošenost je termín, který se používá v případě, že se miminko narodí mezi 36. a 38. týdnem těhotenství. Předčasný porod zpravidla nemívá následky pro zdraví dítěte, je však zapotřebí zvýšené péče v prvních týdnech života.

Hraniční donošenost
Miminko je považováno za donošené od ukončeného 37. týdne těhotenství, to znamená od začátku 38. týdne těhotenství. Období těhotenství trvá 40 týdnů, plus mínus dva týdny je běžná odchylka od termínu porodu. V období od 38. do 42. týdne se rodí většina miminek. Pokud se dítě narodí mezi 36. a 38. týdnem těhotenství, setkáváme se s termínem hraniční donošenost.

Péče o miminko
Hraničně donošené miminko má již vyvinuté všechny orgány a jeho příchod na svět mu zpravidla nečiní větší problémy, jen může být ztížena jeho adaptace na vnější prostředí. Hraničně donošené děti bývají více unavené, mívají nižší porodní váhu (od 2100 do 2900g), nižší tělesnou teplotu, anebo nedostatečně vyvinutý sací reflex. Z tohoto důvodu vyžadují v prvních týdnech svého života zvýšenou péči:

  • miminko je třeba již od narození dokrmovat umělým mlékem pro nedonošené děti (např. Neonatal), aby neztrácelo na váze, než se začne jeho matce tvořit mléko
  • miminko často nemívá energii na to, aby se dostatečně nakojilo, a proto se dokrmuje ze stříkačky
  • miminko potřebuje více vrstev oblečení, protože mívá nižší tělesnou teplotu
  • u miminka se musí bedlivě sledovat váha i po propuštění z porodnice

Přečtěte si také

Tagy: hraniční donošenost a následky pro miminko

Komentáře